Persoonskaarten

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Bij de geboorteaangifte van een inwoner werd sinds 1936 door de gemeente ten behoeve van de bevolkingsregistratie een persoonskaart opgemaakt. Bij vertrek uit de gemeente werd de kaart overgedragen aan de nieuwe gemeente en bij overlijden ging de kaart (via het Centraal Bureau voor de Statistiek) naar het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag. Bij de gemeente van vertrek of overlijden bleef een kopie van de persoonskaart achter als archiefkaart. In 1995 werd de persoonskaart vervangen door een geautomatiseerd systeem, de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens.

Na de introductie van het persoonskaartensysteem in Nijmegen heeft de gemeente hier de gegevens uit het oudere gezinskaartensysteem ‘met terugwerkende kracht’ overgezet op persoonskaarten. Vervolgens zijn de gezinskaarten vernietigd. Daardoor bestaat in Nijmegen de uitzonderlijke situatie dat de gegevens van de persoonskaarten teruggaan tot circa 1920. U moet er wel rekening mee houden dat er fouten zijn gemaakt bij het overzetten van de gegevens van gezins- naar persoonskaarten.

Zoeken

Kopieën van persoonskaarten kunt u op de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen aanvragen.

Verwijzingen