Petruskerk

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Het bekendste en meest geschilderde en gefotografeerde gebouw in Hees is ongetwijfeld de centraal gelegen Petruskerk. Vermoedelijk stond op deze plek al in de 13e eeuw een kapel gezien de fundamenten die hier gevonden werden bij de restauratie na de Tweede Wereldoorlog. De huidige kerk heeft haar oorsprong in de 15e eeuw, de toren kwam omstreeks 1550 gereed. Na de reductie van Nijmegen in 1591 was alleen de uitoefening van de gereformeerde religie in het openbaar toegestaan en kwamen alle Nijmeegse kerken in gereformeerde handen. De katholieken uit Hees en Neerbosch bouwden aan de Dennenstraat een schuurkerk, in 1828 gevolgd door een kerk die op zijn beurt in 1880 vervangen werd door de Antonius Abtkerk.

Door het gering aantal protestanten in Hees was de Petruskerk te groot en dus werd in 1835 een groot deel van de kerk ingericht als school. In 1861 werd het schip zelfs verbouwd tot een woonhuis met vier vertrekken, en het torenportaal deed dienst als gevangenis en als brandspuit- en begrafenishuisje. In de negentiende eeuw groeide de Petruskerk uit tot het centrum van de hervormden in hetSchependom. In 1920 werd de kerk opnieuw verbouwd tot een gebedsruimte en na de Tweede Wereldoorlog nog verder uitgebouwd tot de huidige staat. Pas na die laatste operatie kreeg de kerk de huidige naam: Petruskerk.

R. van Leynden, 1772
Hendrik Hoogers, 1780
Chr. Hammes, rond 1935Verantwoording

Tekst uit de tentoonstelling voor het 51e canonvenster Hees bij Nijmegen (2011)

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...