header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Phocas

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Studentenverenigingen.png Soort locatie:
Studentenverenigingen
Gegevens gebouw
Adres: Stijn Buysstraat 31
Andere naam:
Bouwjaar: 1902
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Studentenvereniging ()


Architect :

Na de Tweede Wereldoorlog komt het studentenleven in Nijmegen geleidelijk weer op gang en groeit tevens de belangstelling voor sportverenigingen. Op initiatief van pater Van Ogtrop, de studentenmoderator en dus de geestelijk raadsheer van N.S.C. Carolus Magnus, die zelf lid is geweest van de Amsterdamse roeivereniging Nereus, wordt in 1947 de Nijmeegse Studenten Roeivereniging Phocas opgericht.
De vereniging is een onderafdeling van N.C.S. Carolus Magnus en het bestuur zetelt daarom in het pand aan Oranjesingel 42. De studentenkamers van de leden bevinden zich echter in het huis aan Stijn Buysstraat 31, dat is gebouwd in 1902. Het botenhuis is gelegen aan het Maas-Waalkanaal bij de oude Graafsebrug.
Bij het eerste lustrum in 1952 wordt teruggeblikt op de beginjaren: ‘Behalve Van Ogtrop had niemand ooit, bij wijze van spreken, een echte roeiboot gezien! Stelt u zich dit voor.’ Ofschoon de vereniging in de beginjaren nog te weinig leden heeft om een volledig team van acht roeiers te vormen, klinkt regelmatig het verwijt dat er nauwelijks klinkende overwinningen worden behaald. Anno 2013 telt Phocas drie eerstejaarsteams en twee dames- en herenteams die roeien in wedstrijdverband.

Bronnen[bewerken]

  • Nijmeegs universiteitsblad
  • Nijmeegse studentenalmanak voor het jaar 1955 , 1955 Nijmegen

Verwijzingen

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 23.10" N, 5° 51' 33.73" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden