Plein 1944

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Plein 1944
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Plein 1944


Na de Tweede Wereldoorlog was een groot gedeelte van de binnenstad van Nijmegen verwoest door het oorlogsgeweld. Er werd besloten om een nieuw stratenpatroon te ontwerpen, waarbij het huidige Plein 1944 is ontstaan. De naam van het plein verwijst naar het jaar waarin Nijmegen deels werd verwoest en is bevrijd. Eind jaren ’50 was Plein 1944 ‘the place to be’ bij de hippe jeugd. In Amerikaanse lunchrooms luisterden zij naar jazz en Rock & Roll en zagen ze Amerikaanse films in de bioscoop.

Het plein zelf werd aanvankelijk veel gebruikt als parkeerplaats, tot de auto in de jaren ’70 steeds meer uit de stad werd geweerd. ‘Plein ’44’ raakte langzaam in verval en werd steeds meer een ongezellige, kale vlakte in de stad. Momenteel is de gemeente bezig om het plein grondig op te knappen. Het wordt een stuk kleiner en krijgt een aangename, gezellige uitstraling.

De bebouwing rondom het plein biedt vele voorbeelden van wederopbouwarchitectuur. Een van de markantste voorbeelden hiervan is de bioscoop Carolus. Het gebouw is door architect H. van Vreeswijk ontworpen en is in 1955 geopend. Daarmee is het de oudste nog bestaande bioscoop van Nijmegen. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van toen nog moderne materialen als beton, staal en glas, waardoor het gebouw een karakteristieke wederopbouwsfeer uitstraalt.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...