header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Politieke Partij Radicalen, afdeling Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Politieke Partij Radicalen, afdeling Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Politieke Partij Radikalen, afdeling Nijmegen
  • PPR, afdeling Nijmegen

Bestaansperiode: 1968 - 1990
Rechtsvorm: Politieke partij
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Op landelijk niveau werd de Politieke Partij Radicalen (PPR) in 1968 opgericht door een aantal progressieve katholieken, die vergeefs hadden geprobeerd de Katholieke Volkspartij (KVP) een ruk naar links te laten maken. De PPR werd een niet-confessionele partij, die samenwerking zocht met andere linkse partijen.

Geschiedenis

Oprichting en ontwikkeling

Direct na de oprichting van de landelijke partij kwam in Nijmegen een aantal mensen bij elkaar die een werkgroep gemeentepolitiek vormden. De lokale afdeling nam in 1970, onder druk van de landelijke partij, voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. De PPR behaalde direct twee zetels. In de gemeenteraad werkte de partij vooral samen met D66, de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) en later ook met de Partij van de Arbeid. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen kwam er een zetel bij. De gemeenteraadsverkiezingen van 1978 resulteerden – net als landelijk een jaar eerder – in een flink verlies. De PPR was nog met één zetel in de raad vertegenwoordigd. Ook vier jaar later wist de PPR geen winst te behalen, dit in tegenstelling tot de andere linkse partijen.

Radikaal Links en Groen Links

Hoewel landelijk samenwerking tussen linkse de partijen moeizaam verliep, wisten PPR, PSP en CPN in de Nijmeegse gemeenteraad één blok te vormen voor de verkiezingen van 1986, onder de naam Radikaal Links. De fractie, met de fractieleider van de PPR op de tweede verkiesbare plaats, behaalde vijf zetels. Nadat in 1990 landelijk de partij Groen Links was voortgekomen uit de fusie van PPR, PSP, CPN en de Evangelische Volkspartij, gingen deze partijen ook in Nijmegen samen.

Taken en activiteiten

Het behartigen van de belangen van de leden van en de stemmers op de partij, vertegenwoordiging in de gemeenteraad.

Organisatie

De afdeling had een bestuur met een voorzitter, secretaris en penningmeester.

Locatie

1968-1990:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (1994; 2020)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden