header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Programmaraad Gelderland Zuid

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Programmaraad Gelderland Zuid
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: -
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

In 1997 is de Mediawet, de Wet op de Telecommunicatievoorzieningen en de Radio-Omroep-Zenderwet 1953 gewijzigd in verband met de liberalisering van de Mediawetgeving. Door deze wijzigingen ontstond er voor de gemeenten een een nieuwe wettelijke taak: het instellen van een programmaraad.
De programmaraad Gelderland Zuid is in 1998 geïnitieerd door Telekabel BV te Velp, de rechtsvoorganger van UPC (UPC is thans beheerder van het kabelnetwerk).

Deelnemende gemeenten in 1998 zijn:
Ammerzoden, Arnhem, Bemmel, Beuningen, Brakel, Buren, Dodewaard, Druten, Duiven, Echteld, Elst, Geldermalsen, Gendt, Groesbeek, Hedel, Heerewaarden, Heteren, Kerkwijk, Kesteren, Lienden, Lingewaal, Maasdriel, Maurik, Millingen aan de Rijn, Mook en Middelaar, Neerijnen, Nijmegen, Rossum, Tiel, Ubbergen, Valburg, Westervoort, West Maas en Waal, Wijchen en Zaltbommel.

Volgens de ledenlijst van september 2006 wordt de Programmaraad op dat tijdstip gevormd uit vertegenwoordigers van de volgende gemeenten:
Lingewaal, Buren, Geldermalsen, Neerijnen, Nijmegen, Overbetuwe, Lingewaard, Maasdriel, Zaltbommel, Duiven, Westervoort, Groesbeek, Mook en Middelaar, Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Tiel, Nederbetuwe, Wijchen, Beuningen, Druten, West Maas en Waal, Arnhem.

Taken en activiteiten

De programmaraad heeft als taak het adviseren van de beheerder van het kabelnet over de samenstelling van het wettelijk basis(zender)pakket. Van deze adviezen kan de beheerder alleen om zwaarwichtige redenen afwijken.

Organisatie

De leden van de programmaraad worden benoemd door de gemeenteraad. De wet vereist dat als kabelnetten gekoppeld zijn, waardoor zij feitelijk als één kabelnet functioneren, door de gemeenschappelijke gemeenteraden één programmaraad voor het gekoppelde kabelnet wordt ingesteld.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Charlotte Gottmer. (2010)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden