Raadssignaten

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

De besluiten van de raad van Nijmegen werden van oudsher vastgelegd in de vorm van resoluties: kernachtige samenvattingen van de genomen besluiten. De resoluties werden ingebonden in banden of erin genoteerd; deze banden werden vanaf het begin van de 17e eeuw de ‘raadssignaten’ genoemd. Door de tijd heen is de naam blijven bestaan, maar is de vorm aan verandering onderhevig geweest. De Nijmeegse raadssignaten zijn verdeeld over drie verschillende archieven.

Archief Stadsbestuur Nijmegen, 1196-1810

De serie raadssignaten in dit archief loopt van 1558 tot in de Franse tijd. Het bevat echter vele hiaten. Er wordt door een groep vrijwilligers gewerkt aan een index op deze serie om de toegankelijkheid ervan te verbeteren. Meer informatie over deze serie is hier te vinden.

Archief Secretarie Gemeente Nijmegen, 1810-1946

De serie raadssignaten in dit archief loopt van 1810 tot 1940 en van 1945 tot 1946. In de periode ertussen, tijdens de Tweede Wereldoorlog, was de gemeenteraad ontbonden. Er wordt intern gewerkt aan een index op deze serie om de toegankelijkheid ervan te verbeteren. Meer informatie over deze serie is hier te vinden.

Archief Secretarie Gemeente Nijmegen, 1946-1984

De serie raadssignaten in dit archief loopt van 1946 tot 1984. In de Digitale Studiezaal is deze serie (voor over de periode 1954-1980) doorzoekbaar gemaakt door middel van een index. Meer informatie over deze serie is hier te vinden.