header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Regionaal Archief Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Regionaal Archief Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Gemeentearchief Nijmegen (1999-2001)
  • Het Archief, centrum voor stads- en streekhistorie Nijmegen (2001-2005)
  • RAN

Bestaansperiode: 1999 -
Rechtsvorm: Overheid
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief

Vindplaats archief:

Het Regionaal Archief Nijmegen heeft meerdere collecties opgebouwd, waaronder

Migrantenerfgoed Nijmegen, Collectie Briefhoofden, Collectie Tweede Wereldoorlog, Verhalenbank Nijmegen, Collectie Rouwkaarten en de bibliotheekcollectie en de fotocollectie (doorzoekbaar via de website van het Regionaal Archief Nijmegen].

Algemene context

Het Gemeentearchief was een zelfstandige dienst tot 1996, toen het onderdeel werd van de Publieksdienst. In de jaren daarna behield het een grote zelfstandigheid. Bij een grote gemeentelijke reorganisatie werd het Gemeentearchief per 1 januari 1999 ondergebracht in de directie Inwoners.

Geschiedenis

Het Gemeentearchief verhuisde in 2001 van het Arsenaal naar het nieuwe ‘culturele kwartier’ aan de noordzijde van het grondig gereconstrueerde Mariënburg. Daar waren al de bibliotheek en filmhuis LUX gevestigd.

Omdat de gemeentelijke afdeling vanaf ongeveer 2000 niet meer alleen Nijmeegse particuliere en overheidsarchieven maar ook (overheids-)archieven van omliggende gemeenten beheerde, veranderde de naam van het Gemeentearchief in 2001 in ‘Het Archief, centrum voor stads- en streekhistorie Nijmegen’. Sinds 2005 is de naam ‘Regionaal Archief Nijmegen’.

Het verzorgingsgebied werd door aansluiting van meerdere gemeenten vergroot tot het gehele Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen, inclusief de in 2015 opgeheven gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn, maar exclusief de gemeente Groesbeek. Later lieten ook de gemeenten Lingewaard en Mook en Middelaar hun archieven beheren door het RAN. De gemeente Berg en Dal bewaart haar archief in het eigen gemeentehuis.

Per 1 januari 2012 onderging de gemeente Nijmegen opnieuw een grote reorganisatie, waarbij de directies verdwenen. Het RAN vormde nu samen met Publiekszaken één van de afdelingen die onder de Gemeente Nijmegen vallen. Sinds medio 2018 hoort het RAN bij de afdeling Personeel, Informatie en Facilitaire Zaken.

Collecties

Het RAN heeft zelf diverse collecties gevormd. Op de Kennisbank vindt u meer informatie over de volgende collecties:

Taken en activiteiten

Het in goede, geordende en toegankelijke staat bewaren en ter beschikking stellen van overheidsarchieven en particuliere archieven en collecties.

Organisatie

Het RAN had (in 2005) drie bureaus – Beheer, Dienstverlening en Inventarisatie – en de Archiefinspectie. Beheer en Dienstverlening werden in 2009 samengevoegd en sinds 2017 is het RAN één bureau met aan het hoofd een bureauhoofd.

Gemeentearchivarissen:

  • 1980-2001 W.J. Meeuwissen
  • 2001-2008 C.C. van der Woude
  • 2009-2017 J. Beens
  • 2017-heden W. Koolen

Locatie

1999-2001:Nijmegen Mariënburg 95 locatie in googlemaps

2001-:Nijmegen Mariënburg 27 locatie in googlemaps

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden