header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Regionaal Crematorium Jonkerbos

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Algemeen
Straatnaam : Weg door Jonkerbos
In gebruik vanaf: 1984
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis[bewerken]

Crematie was in Nederland tot 1956 officieel verboden. De wet tot ‘vaststelling van bepalingen betrekkelijk het begraven van lijken, de begraafplaatsen en de begrafenisregten’ van 1869 verbood crematie, maar de wet voorzag niet in strafrechtelijke sancties. Hierdoor vonden toch crematies plaats in Nederland. De Wet op de Lijkbezorging van 1955 maakte crematie legaal, de Wet op de Lijkbezorging van 1968 stelde crematie gelijk aan begraven.

Een door het gemeentebestuur ingestelde werkgroep kwam in 1974 tot de conclusie dat de vestiging van een crematorium in Nijmegen gewenst was. Het verzorgingsgebied van het crematorium zou in ieder geval de gehele gemeente Nijmegen, een gedeelte van het land van Maas en Waal, het land van Cuijk en een gedeelte van Noord-Limburg moeten omvatten. Er werd nog jarenlang gediscussieerd over de exacte locatie van het crematorium. Zowel een gedeelte van begraafplaats Rustoord als van begraafplaats Jonkerbos kwam in aanmerking. Uiteindelijk viel de keuze op een locatie aan de Weg door Jonkerbos. Crematorium Jonkerbos, dat in 1984 geopend werd, maakt deel uit van de ‘Facultatieve Groep’, die sinds 1913 verschillende crematoria en begraafplaatsen exploiteert. Het crematorium biedt verschillende mogelijkheden voor asbestemming. Er zijn columbaria, gedenkplaatsen en een strooiveld.

Crematieregisters[bewerken]

Crematorium Jonkerbos beschikt over registers van gecremeerde personen. Deze zijn niet openbaar. Alleen familieleden mogen, op vertoon van een geldig legitimatiebewijs, de documenten inzien (2007).

Bronnen[bewerken]

  • Regionaal Archief Nijmegen, Secretarie Gemeente Nijmegen 1946-1984, rubriek openbare gezondheid, inv.nrs. 1280-1293.
  • Crematorium Jonkerbos

Verantwoording[bewerken]

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden