header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Rijwielpadvereniging Nijmegen en Omstreken

Uit Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Rijwielpadvereniging Nijmegen en Omstreken
Andere naam (namen):
  • Rijwielpadvereniging ‘Rond Nijmegen’

Bestaansperiode: 1953 - 1976
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Na de Tweede wereldoorlog groeide de bevolking sterk en namen zowel het gemotoriseerde als het fietsverkeer sterk toe. Om fietsers veilig te laten deelnemen aan het verkeer en het recreatief wielrennen te stimuleren was de aanleg van fietspaden noodzakelijk.

Geschiedenis

De vereniging werd per 1 januari 1953 aangegaan voor een periode van 29 jaar en 11 maanden. Aangesloten waren de gemeenten Bergharen, Beuningen, Ewijk, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Overasselt, Ubbergen en Wijchen, evenals de VVV’s van Beek-Ubbergen, Berg en Dal, Groesbeek en Nijmegen. De plaats van het secretariaat wisselde regelmatig.

De vereniging liet tijdens haar bestaan vele fietspaden in en rond Nijmegen aanleggen.

Per 1 januari 1976 nam het Recreatieschap ‘Nijmegen en Omstreken’ het beheer van fietspaden over en werd de rijwielpadvereniging opgeheven. Op 17 april 1976 was de laatste bestuursvergadering.

Taken en activiteiten

Het doel was de bevordering van het rijwieltoerisme in de gemeente Nijmegen, het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal en andere gemeenten die nog wilden toetreden. Dit wilde zij bereiken door zelf rijwielpaden aan te leggen, te onderhouden en te verbeteren, of dit actief te bevorderen; door de plaatsing van uniforme bewegwijzering te bevorderen en door bekendheid te geven aan de rijwielpaden.

Organisatie

Gemeenten en verenigingen voor vreemdelingenverkeer konden lid zijn van de vereniging. Het algemeen bestuur bestond uit vertegenwoordigers van elk van de deelnemende gemeenten en verenigingen. Het dagelijks bestuur bestond uit een voorzitter, een penningmeester en een secretaris uit het algemeen bestuur.

Locatie


Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door G. Koolen, Hylke Roodenburg. (1991, 2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden