Rolstoelers in de Vierdaagse

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=2006257604%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2000855865"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Rolstoelers en hun begeleiders voor de eretribune tijdens hun intocht op de vierde dag van de 79e Vierdaagse. Links vooraan Jan Troost. (1995).

Het is een groot en langdurig twistpunt geweest: wel of geen rolstoelers in deVierdaagse? na acties in de jaren 1970 en 1980 mogen ze in 1995 eindelijk voor heteerst officieel meedoen, als test. elf rolstoelers gaan van start dat jaar. Het lijktweinig, maar het is een doorbraak, te danken aan erica terpstra: ‘op nadrukkelijkverzoek van staatssecretaris terpstra is toegestemd in een test’, aldus marsleider bos.

De Vierdaagserollers gaan actievoerend en voorlichting gevend over het parcours. Ze krijgen commentaar, positief, maar ook negatief. Veel wandelaars hebben hun twijfels, en ook de KNBLO (Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding), de organisatie achter de Vierdaagse, is niet overtuigd. Een voorstel op de ledenvergadering van de KNBLO om de reglementen te veranderen zodat rolstoelers mee kunnen doen, haalt het niet in 1997. Een domper voor de rolstoelers. Ook de gemeente Nijmegen is ‘not amused’. Ton Buitenhuis, wethouder Sport en Welzijn, dreigt in De Gelderlander: ‘De KNBLO moet niet verwachten dat we na zo’n besluit met evenveel enthousiasme hand- en spandiensten en subsidie zullen blijven geven aan de Vierdaagse. Die lust gaat zo wel over’. Het dreigement heeft effect. De KNBLO besluit dat rolstoelgebruikers officieel mogen deelnemen. Alleen het Vierdaagsekruisje krijgen ze (nog) niet. In plaats daarvan ontvangen de rolstoelers een certificaat. De gehandicaptenorganisaties, de Nijmeegse Werkgroep Integratie Gehandicapten voorop, vinden het een halfslachtig besluit, maar leggen zich er bij neer. Meer zit er op dat moment niet in. Het duurt tot 2009 eer de rolstoelers óók een kruisje krijgen.


Verantwoording

Tekst uit de tentoonstelling voor het 51e canonvenster Nijmegenaren met een beperking (2012)

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...