Romeins amfitheater

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Romeins amfitheater
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Rembrandtstraat en Mesdagstraat

De circa duizenden soldaten die in Nijmegen waren gelegerd gedurende de 1e en 2e eeuw trokken natuurlijk mensen aan. Handelaren bijvoorbeeld en ambachtslieden. Ook familie van de soldaten en bevelhebbers die in het legerkamp gelegerd waren. Zij wilden zo dicht mogelijk bij het kamp wonen, uit bescherming, maar vooral omdat de soldaten voor hen een bron van inkomsten waren. Rondom de legerplaats ontstonden zo de canabae legionis.

In deze nederzetting stond zelfs een amfitheater, de enige in Romeins Nederland. Hier keken de Romeinen naar sport, jachtpartijen, gladiatorengevechten en theater. Misschien is het amfitheater zelfs gebruikt voor executies van criminelen. Populaire sporten om te beoefenen en te bekijken waren hardlopen, worstelen en verspringen. Ook wagenrennen was erg geliefd bij de Romeinen. Dit blijkt onder andere uit de vondst van een Romeins olielampje, waarop een wagenmenner met zijn tweespan staat afgebeeld. Op de tribunes was plaats voor zo’n 9.000 toeschouwers.

De sporen van het amfitheater zijn bij archeologisch onderzoek gevonden en weergegeven in het wegdek van de hedendaagse straten. De ovale arena was verdiept en had een muur om de omringende grond tegen te houden. De uitgegraven grond lag in een wal rond de arena als fundering van de tribunes. Op de kruising van de Mesdagstraat en de Rembrandtstraat zijn ook de resten gevonden van een brede tunnel onder de tribunes door naar de arena. In het wegdek ter plaatse van de huidige Mesdagstraat kan men nog de contouren van het amfitheater terug zien.

Bij de opgravingen kwamen opvallend veel munten en scherven van aardewerken borden en schalen tevoorschijn. Kennelijk sneuvelde er nog wel eens iets in het enthousiasme van de bezoekers!


Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...