Romeins grafveld Hugo de Grootstraat

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Romeins grafveld
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Hugo de Grootstraat


De Romeinse soldaten werden langs de wegen in de buurt van de legerplaatsen begraven. Diverse delen van grafvelden zijn ontdekt in Nijmegen-Oost. Hier lag een groot grafveld uit de vierde en vijfde eeuw na Christus van mensen die in en rondom de laat-Romeinse legerplaats op het Valkhof hebben gewoond. Archeologen vermoeden dat er meer dan duizend mensen liggen begraven. De kern van dit grafveld lag op het terrein van het inmiddels gedeeltelijk gesloopte Margrietpaviljoen. Nu zijn hier woningen op gebouwd.

De Romeinen gaven vaak sieraden, persoonlijke bezittingen en kruiken met voedsel en drank mee. Het eten is vergaan, maar het aardewerk is al die jaren goed gebleven. Deze grafgiften werden aan de doden meegegeven zodat zij in het hiernamaals nog gebruik konden maken van de spullen. In het algemeen geldt dat hoe rijker de grafgiften zijn, hoe belangrijker de persoon was.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...