Romeins huis

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Romeinse huis
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Scholenhof / Derde Walstraat

Dat Oppidum Batavorum geen onbeduidend dorpje was, blijkt uit meer dan de godenpijler. Zo is er rond de parkeergarage onder het Scholenhof een stenen fundering teruggevonden van een van de huizen in de stad. De steen, grauwacke, is uit het zuiden van Duitsland hier naartoe verscheept. Het huis is gebouwd rond 60 na Chr. In die tijd bestonden de huizen alleen uit hout en leem. Dit is de oudste stenen fundering van Nederland. Op de stenen fundering na was de rest van het huis wel gebouw van hout met lemen wanden. Op het dak lagen dakpannen van aardewerk. De relatieve luxe van een stenen fundering, samen met de vondsten rond het gebouw, wijzen erop dat het gebouw de woning was van een veteraan van het Romeinse leger.

Naast de ingang van de parkeergarage bevindt zich een metalen kast, Hierin is een animatiefilmpje te zien over het huis met de oudste stenen fundering.

Twee informatieborden over de opgravingen herinneren aan de lange geschiedenis van deze locatie. Een bord beschrijft de vondsten van Oppidum Batavorum. Deze staat in de onderdoorgang van de Sint Thomashof naar de Hertogstraat. Hier is te lezen over de spectaculaire muurschilderingen en de brandsporen van de Bataafse opstand die hier zijn ontdekt. Het tweede bord bevat informatie over de scholen die hier in de negentiende- en twintigste eeuw hebben gestaan. Het is te vinden in de onderdoorgang van de Sint Thomashof naar het Kelfkensbos. Ook hiervan zijn sporen teruggevonden tijdens de opgraving.

Bronnen

Bureau Archeologie Gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...

[[Categorie: ]]