Romeins marktgebouw op de Hunnerberg

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Romeins marktgebouw
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Eikstraat


In het kampdorp rond het legerkamp van het Tiende Legioen lag niet alleen een amfitheater. Een groot marktgebouw (forum) kon natuurlijk niet ontbreken in een nederzetting die bloeide dankzij de handel met de soldaten! Dit marktgebouw stond aan het einde van de eerste eeuw op de plaats van de huidige Eikstraat. Het marktgebouw was opgezet als een klassiek Romeins forum: een groot rechthoekig marktplein, dat aan alle vier de kanten omgeven werd door een gebouw met een overdekte zuilengang. Op het plein stonden waarschijnlijk twee keizerszuilen. In de kraampjes die op de binnenplaats staan, kwamen producten uit de hele Romeinse wereld samen, van voedingswaren tot kleding, sieraden en serviesgoed. Ook is er lokaal gemaakt aardewerk gevonden, dat archeologen ‘Nijmeegs waar’ hebben genoemd. Dit had meestal een zachtoranje kleur en werd in de omgeving gemaakt. Een koopman in het marktgebouw zou zijn spullen best zo hebben kunnen aanprijzen: ‘Nijmeegse waar! Goed spul, niet duur!’. Romeinse soldaten hielden toezicht op de handel. Ze controleerden de gewichten waarmee de handelaren hun producten wogen en patrouilleerden om de orde te handhaven.

Waarschijnlijk raakte deze markt rond het jaar 100 buiten gebruik en werd de handel verplaatst naar de nieuwe nederzetting in het westen, die de naam Noviomagus kreeg, wat letterlijk ‘Nieuwe Markt’ betekent. Archeologen vermoeden dat de naam Nieuwmarkt aan de nederzetting is gegeven om het onderscheid met de oude markt te maken. Door de eeuwen heen is de naam Noviomagus veranderd in Nijmegen.

Bij de opgravingen kwamen de funderingen van het marktgebouw tevoorschijn. Op de plekken waar het mogelijk was zijn deze funderingen nu ingelegd in de straatstenen.

Bronnen

Bureau Archeologie Gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...