Romeinse graven

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Romeinse graven
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Kwikstaarthof

Ulpia Noviomagus is voor deze uithoek van het Romeinse Rijk een grote stad (nummer 14, 15, 16). En waar veel mensen wonen, sterven ook veel mensen. Waar zijn die allemaal gebleven? Het antwoord is in de vele grafvelden op het grondgebied van Nijmegen. Deze bevinden zich volgens traditie buiten de stad, langs de uitvalswegen. Op deze manier waren de graven zichtbaar voor veel mensen.

De graven van de inwoners van Ulpia Noviomagus bevinden zich aan de oost- en zuidkant van de stad. De meeste graven bestaan uit een grafheuveltje, omgeven door een greppel. De greppels zijn rechthoekig of rond van vorm en hebben vaak een onderbreking. In de heuvel bevindt zich de urn met crematieresten samen met de bijgiften. Op of bij de heuvel werd een grafsteen opgericht, die ook in hout uitgevoerd kan zijn.

De kleine heuveltjes, evenals de bescheiden grafgiften, wijzen erop dat dit de graven waren van gewone burgers. De rijkere mensen laten grote monumenten oprichten, zoals er in Nijmegen bij de kruising van de Krayenhofflaan en de Voorstadlaan zijn gevonden. In Museum Het Valkhof zijn de vondsten uit deze graven te zien.

In de bestrating van de Kwikstaarthof zijn de contouren van enkele van de grafheuveltjes die in de buurt zijn gevonden zichtbaar gemaakt. De dichte rechthoeken binnen de greppels zijn de grafkuilen, waar de urn en bijgaven waren begraven.

Bronnen

Bureau Archeologie Gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...

[[Categorie: ]]