Romeinse zuil

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Romeinse zuil
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Eikstraat

Tegenwoordig heeft elke stad wel een aantal standbeelden van haar belangrijke inwoners of van mensen die op een andere manier belangrijk waren voor de stad. In de Romeinse tijd was dat niet anders. Bij de opgravingen waarbij het forum (nummer 12) gevonden werd, zagen de archeologen ook een grote fundering midden op het marktplein. Dit is een van de twee funderingen voor een hoge zuil met een standbeeld bovenop.

Op basis van andere voorbeelden uit het Romeinse Rijk weten we dat de zuil waarschijnlijk zo’n negen meter hoog is geweest met bovenop nog een standbeeld. De zuil is opgericht in de tijd van keizer Trajanus (98 - 117 na Chr.), rond 100 na Chr. Daarom denken we dat het een beeld van Trajanus is geweest dat de zuil sierde.

Een van de twee zuilen is nu op ware grootte gereconstrueerd, maar dan zonder het beeld van Trajanus. In de Romeinse tijd zijn stenen beelden en zuilen kleurrijk, zoals door onderzoek van de verfresten duidelijk is geworden. De kleuren van de zuil zijn gebaseerd op verfresten die elders in het Romeinse rijk op dit soort zuilen zijn gevonden, bijvoorbeeld op de zuilen van een tempel in de Romeinse stad bij Xanten (D).

Bronnen

Bureau Archeologie Gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...

[[Categorie: ]]