header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Rooms Katholieke Cricket Club Union

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Rooms Katholieke Cricket Club Union
Andere naam (namen):
  • RKCC Union

Bestaansperiode: 1949 - 2004
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Op 7 april 1949 werd in de Kolommenzaal van Het Nijmeegse Canisius College de heroprichting van Union Cricket een feit; want al rond de eerste wereldoorlog werd er onder de naam van Union cricket gespeeld en aan de landelijke competitie deelgenomen.

Het Canisius College heeft lange tijd een prominente rol gespeeld in de historie van Union, want het was de vereniging waar met name veel externe (niet in het internaat wonende) leerlingen van het Canisius College een plaats vonden en ook de paters Jezuïeten drukten hun stempel op de verschillende sportverenigingen onder de naam Union.

In de jaren 50 en 60 van de 20ste eeuw maakte de vereniging een flinke groei door en waren er soms zeven competitieteams actief. (Voor cricket in Nederland een behoorlijk groot aantal.)

Het 25-jarig bestaan in 1974 was ook ongeveer het hoogtepunt van de vereniging, want daarna ging het gestaag teruguit en bleek het steeds moeilijker om voldoende mensen te interesseren voor de cricketsport in het algemeen en een lidmaatschap voor Union cricket in het bijzonder.

Langzaamaan werd het aantal leden minder en uiteindelijk bleek het niet meer mogelijk om iedere week een compleet competitieteam in stelling te brengen, waarna besloten werd om aan het geheel een einde te maken.

Locatie

-: Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Wilma van Oosten. (2007)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden