header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Schaeck Mathon, F.M.A. van

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Infobox burgemeester
Van Schaeck Mathon.jpg
Volledige naam Franciscus Maria Amandus van Schaeck Mathon
Geboren 22-7-1853
Overleden 21-9-1931
In functie 1898-1929
Partij
Titulatuur

Franciscus Maria Amandus van Schaeck Mathon (Hulst, 22 juni 1853) was burgemeester van Nijmegen van 1898 tot 1929.

Levensloop

Van Schaeck Mathon begon zijn loopbaan aanvankelijk als officier bij de Nederlandse marine. Hij diende onder meer in Atjeh. Vanwege een oogziekte was hij gedwongen om de marine te verlaten en vond hij betrekking als directeur van de Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland. Daarna was hij van 1892 tot 1898 burgemeester van Bergen op Zoom totdat hij werd benoemd tot burgemeester van Nijmegen.

Van Schaeck Mathon werd met de achternaam Mathon. In Bergen op Zoom is de Burgemeester Mathonstraat naar hem vernoemd. Op 30 januari 1894 trouwde hij met Pauline Jeanne Aimée Marie van Schaeck. Bij Koninklijk besluit d.d. 30 april 1898, nummer 2, kreeg hij toestemming de naam Van Schaeck bij zijn geslachtsnaam te voegen. Sindsdien dragen hij en zijn wettige nakomelingen de geslachtsnaam Van Schaeck Mathon.

Burgemeesterschap

Van Schaeck Mathon heeft in zijn tijd als burgemeester de stad Nijmegen zien groeien in omvang. Het inwonertal verdubbelde bijna en de stad breidde uit voorbij de oude stadsmuren. Een gevolg was dat ook het aantal taken van de gemeente toenam, evenals het aantal taken van burgemeester. Tijdens zijn burgemeesterschap werd Nijmegen onder andere voorzien van een electriciteitsnet, een rioolnet en van een elektrisch tramnet. Ook werd in 1923 de Katholieke Universiteit opgericht waarvan hij de eerste president-curator was. Bij het jubileum van zijn 25-jarig burgemeesterschap werd het Van Schaeck Mathonfonds gesticht dat tot doel had behoeftige ouderen financieel te steunen en werd de Stationsweg omgedoopt tot de Van Schaeck Mathonsingel.

Onderscheidingen

  • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
  • Ridder in de Militaire Willems-Orde
  • Commandeur in de Orde van Oranje Nassau

Bronnen

  1. Wikipedia
  2. Regionaal Archief Nijmegen, ‘Het zilveren ambtsfeest van Burgemeester F.M.A. v. Schaeck Mathon, in: De Gelderlander en de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant van 14 en 15 december 1923 (Bibliotheek Regionaal Archief Nijmegen)


Voorganger:
Bijleveld, P.C.
Burgemeester van Nijmegen Opvolger:
Steinweg, J.A.H.
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden