header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Schevichaven, H.D.J. van

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Schevichaven, H.D.J. van
Andere naam (namen):
  • Herman Diederik Joan van Schevichaven

Geboortedatum: 14-10-1827
Overlijdensdatum: 12-10-1918
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Levensloop

Herman Diederik Joan, kortweg Herman, werd geboren op 14 oktober 1827 en groeide op in een welgesteld Nijmeegs milieu. Zijn vader overleed toen hij vier jaar oud was en zijn moeder hertrouwde in 1833 met Paul Guyot. Van Schevichaven volgde het gymnasium en studeerde rechten in Leiden. Vanaf zijn 23ste over kon hij over zijn vaders erfdeel beschikken en trok hij als een avonturier de wereld in. Hij vocht mee in de Krimoorlog (1853-1856), reisde door het Nabije Oosten en verbleef in de jaren 1860 in Londen, waar hij zich verdiepte in de letterkunde en geschiedenis. Onder het pseudoniem James Larwood publiceerde hij er enkele boeken.

Vanaf 1869 trok Van Schevichaven met zijn halfzus Jacqueline Guyot nog eens 23 jaar lang door Europa en Noord-Afrika. In 1893 keerden beiden terug naar Nijmegen. Van Schevichaven verdiepte zich in de geschiedenis van zijn geboortestad en werd in 1897 – hij was toen 70 jaar oud – aangesteld als gemeentearchivaris. Die functie, waarvoor hij een kleine vergoeding kreeg, vervulde hij vooral door veel te publiceren over alle mogelijke aspecten van de geschiedenis van Nijmegen en omgeving. Al bij leven kreeg hij een straat naar zich vernoemd.

Beroep en activiteiten

Gemeentearchivaris (1897-1918)

Woonplaats(en)

1893-1918:Nijmegen Parkweg 24 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Camps, R., Schevichaven, Herman van, in: Jaarboek Numaga, gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving, jaargang 51 (2004).

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2018)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden