header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Schietvereniging Karel de Groote

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Een schietwedstrijd met dr.J.J.de Blécourt, huisarts te Hees
Algemene gegevens
Naam : Schietvereniging Karel de Groote
Andere naam (namen):
  • Schietvereeniging Karel de Groote

Bestaansperiode: 1898 - 1961
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De vereniging werd op 1 oktober 1898 opgericht om de weerbaarheid van Nederland te verbeteren. Zij deed dit door haar leden wekelijks te laten oefenen met de Mannlicher M. 95, het standaardgeweer van zowel het Nederlandse als het Nederlands-Indische leger van 1895 tot aan de Tweede Wereldoorlog. In feite stelde de vereniging oud-militairen en oud-dienstplichtigen in staat hun schuttersvaardigheden op peil te houden. Tijdens de Duitse bezetting kwam de vereniging niet meer bijeen en na 1945 leidde zij een slapend bestaan. Op 14 januari 1961 werd zij na een feestelijk diner door de leden opgeheven.

Taken en activiteiten

De vereniging had tot doel ‘bevordering van ’s lands weerbaarheid door zich te oefenen in het schieten met het geweer M. 95 naar de schijf’. Zij deed dit door wekelijkse oefeningen in het schijfschieten te organiseren, wedstrijden uit te schrijven en zelf aan wedstrijden deel te nemen.

Organisatie

Het lidmaatschap stond open voor alle mannelijke Nederlanders van boven de achttien, mits ze geen strafblad hadden, niet oneervol uit het leger waren ontslagen en niet waren afgekeurd voor hun dienstplicht. Het bestuur bestond uit vijf personen werd tijdens een jaarlijkse algemene ledenvergadering verkozen.

Locatie

-: Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Andreas Caspers. (2016)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden