header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Schoolarts

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Vanaf 1908 worden schoolartsen aangesteld en vanaf 1947 zijn zij werkzaam in de Schoolartsendienst van Nijmegen en omliggende gemeenten.

Oorsprong[bewerken]

Schoolartsen werden vanaf 1908 aangesteld. Deze artsen doen onderzoek bij de leerlingen van de openbare scholen. Ook bijzondere scholen kunnen van hun diensten gebruik maken, maar dit gebeurt slechts weinig. In hun vanaf 1909 als bijlagen verschijnende jaarlijkse rapportage doen de schoolartsen op hun beurt weer tal van aanbevelingen ter verbetering van het schoolklimaat. Het feit dat de gemeente Nijmegen geld over heeft voor schoolartsen is een teken dat de gezondheidszorg zich tot een afzonderlijk taakgebied van de lokale overheid ontwikkelt. In het bijzonder de plaatselijke gezondheidscommissie heeft tot die bredere taakopvatting bijgedragen.

Schoolartsendienst[bewerken]

Op 27 mei 1942 wordt bij besluit van de ministeries van Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken, het oprichten van schoolartsendiensten verplicht gesteld. Het daaropvolgende jaar volgen algemene voorschriften betreffende het geneeskundig schooltoezicht. Tevens wordt een rijksvergoeding vastgesteld. In 1945 zijn in Nijmegen enkele artsen en verpleegkundigen in dienst van de GG en GD, werkzaam op scholen. In 1947 besluiten de gemeenten Groesbeek, Heumen, Millingen, Ubbergen en Nijmegen tot het oprichten van een schoolartsendienst. Zij begint haar werkzaamheden met drie schoolartsen en een verpleegster en breidt zich geleidelijk aan uit. Vanaf 1971 beschikt de dienst ook over logopedisten.

Bronnen[bewerken]

  • Gruppelaar, L., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1851-1919, Gemeentearchief Nijmegen, 1994.
  • Nabuurs, N., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984, Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden