header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Schoolartsendienst

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

De Schoolartsendienst van Nijmegen en enkele omliggende gemeenten wordt gesticht in 1947. Voor het geneeskundig toezicht op scholen zijn bij deze dienst schoolartsen, een verpleegster en logopedisten werkzaam. In 1978 wordt de Schoolartsendienst omgedoopt tot de Jeugdgezondheidsdienst Kring Nijmegen.

Stichting[bewerken]

Op 27 mei 1942 wordt bij besluit van de ministeries van Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken het oprichten van schoolartsendiensten verplicht gesteld. Het daaropvolgende jaar volgen algemene voorschriften betreffende het geneeskundig schooltoezicht. Tevens wordt een rijksvergoeding vastgesteld. In 1945 zijn in Nijmegen enkele artsen en verpleegkundigen in dienst van de GG en GD, werkzaam op scholen. In 1947 besluiten de gemeenten Groesbeek, Heumen, Millingen, Ubbergen en Nijmegen tot het oprichten van een schoolartsendienst. De dienst krijgt twee jaar later een eigen behuizing in de Sloetstraat. Zij begint haar werkzaamheden met drie schoolartsen en een verpleegster en breidt zich geleidelijk aan uit. Vanaf 1971 beschikt de dienst ook over logopedisten.

De gemeenschappelijke Schoolartsendienst staat vanaf 1947 onder toezicht van een kringcommissie, die gevestigd is in Nijmegen. Een door haar aangewezen geneeskundige wordt belast met de dagelijkse leiding. Tot 1969 is dat de directeur van de GG en GD. In dat jaar wordt een van de schoolartsen benoemd tot hoofd van de dienst. Hierdoor wordt de band tussen beide instellingen (tijdelijk) doorbroken. In het kader van de te verwachten districtsgezondheidsdienst wordt in 1975 de directeur van de GG en GD weer benoemd tot hoofd van de Schoolartsendienst. De aanstelling van de administrateur van de GG en GD tot ambtelijk secretaris van het bestuur van de Schoolartsendienst versterkt de onderlinge relatie.

Jeugdgezondheidsdienst Kring Nijmegen[bewerken]

In 1978 wordt de Schoolartsendienst omgedoopt tot Jeugdgezondheidsdienst Kring Nijmegen (JGD). Hiermee wil men aangeven dat de zorg zich kan uitbreiden tot andere groepen jongeren behalve de schoolgaande en dat bij de dienst ook andere disciplines kunnen werken dan artsen en verpleegkundigen. In 1983 wordt de financiële administratie die tot dan toe gevoerd wordt door de afdeling Financiën van de Algemene Dienst overgedragen aan de administratie van de GG en GD.

Bronnen[bewerken]

  • Nabuurs, N., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984, Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden