header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Schoorl, G.

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Schoorl, G.
Andere naam (namen):
  • Gerardus Schoorl
  • Gé Schoorl

Geboortedatum: 1900/01/13
Overlijdensdatum: 1978/01/22
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Al vanaf 1905 waren er serieuze plannen om bij Nijmegen een vaste verkeersbrug over de Waal aan te leggen. Na veel tegenslag kwamen de plannen eind jaren twintig in een stroomversnelling. In 1927 stemde de Tweede Kamer in met een grootschalige verbetering van het landelijke wegennet. Dat voorzag in de bouw van verschillende bruggen over de grote rivieren, waaronder een brug over de Waal bij Nijmegen. In 1928 richtte Rijkswaterstaat een speciaal Bruggenbureau op, met aan het hoofd W.J.H. Harmsen. Een van de medewerkers, ingenieur P. Stelling, ontwierp de brug en kreeg daarbij advies van een esthetisch adviseur, A.J. van der Steur, bouwkundig ingenieur. De bouw van de Waalbrug begon in 1932 en werd in 1936 voltooid. De dagelijkse leiding kwam in handen van ingenieur G. Schoorl.

Levensloop

Schoorl werd op 13 januari 1900 geboren in Amsterdam als zoon van Johanna Guurtje Voorn en apotheker Nicolaas Schoorl. Hij trouwde in 1927 met Christina Frederika Petronella Straub (1898-1986), met wie hij drie kinderen kreeg.

Schoorl werd ingenieur en reisde voor zijn werk de hele wereld over. Zo bezocht hij in 1925-1926 mijnwerkersplaatsen in Siberië. Als medewerker van het Bruggenbureau van Rijkswaterstaat werd hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding tijdens de bouw van de Waalbrug bij Nijmegen in 1932-1936. Hij gaf in die periode regelmatig uitleg over de voortgang aan de pers en voor het gedenkboek dat bij de opening van de brug verscheen schreef hij een stuk over het bouwproces. Velen zagen hem hierdoor als de bouwer van de Waalbrug.

Kort na de opening van de Waalbrug ging Schoorl met zijn gezin naar Curaçao om er leiding te geven aan de havenwerken bij Willemstad. Onder zijn leiding werd de beroemde Koningin Emmabrug in deze stad vernieuwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Schoorl op Curaçao. In 1944 werd hij benoemd tot onderdirecteur van Openbare Werken, waar hij toen al langer werkte. Na de oorlog bleef Schoorl voor onbekende tijd actief in het Caraïbisch gebied. Uiteindelijk keerden hij en zijn vrouw terug naar Nederland. Hij kwam op 22 januari 1978 te overlijden in Zeist.

Woonplaats(en)

Curaçao

Zeist

Bronnen

  • Dagblad Amigoe di Curaçao, 1942-1944.
  • De Gelderlander, 1936-1944.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Robert Spanings, Hylke Roodenburg. (2017, 2021)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden