September 1995

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in september 1995. Zie voor verantwoording en overzicht de jaarkroniek van 1995 of gebruik de navigatiebalk onderaan het artikel.

1 Nijmeegse Popronde: in de binnenstad treden, verspreid over diverse locaties, 27 popbands op.

3 Vrij-Uit-festival. Mede dankzij het onverwacht goede weer is het gezellig druk. In de St. Stevenskerk lezen bij de presentatie van het themanummer 'Nieuwe Psalmen' van het Nijmeegse literaire tijdschrift Parmentier vijf dichters hun eigen psalmen voor.

4 In het Kronenburgerpark worden de laatste van de veertig iepen gekapt die hier honderd jaar geleden zijn geplant. De bomen lijden aan de gevreesde iepziekte en leveren gevaar voor hun omgeving op.

5-10 Circus Krone bezoekt de stad. Het circus, bestaande uit een gezelschap van 400 mensen met 250 dieren, heeft zijn tent, die plaats biedt aan meer dan 5000 personen, opgezet op de Goffertweide.

7 De Waalsprong maakt een oude kwestie actueel: eventuele mogelijke opname van vrijwilligers in het Nijmeegse brandweerkorps. In Lent en Valburg functioneren vrijwilligerskorpsen en de Nijmeegse brandweer staat in het licht van de komende stadsuitbreiding niet (meer) geheel afwijzend tegenover de gedachte van een gecombineerd korps.

9 Open Monumentendag. Dit jaar is het thema 'Parken uit de tijd van de stadsuitleg'. Al dan niet onder begeleiding te bezichtigen zijn onder meer diverse begraafplaatsen en het Kronenburgerpark.

11 De golven van opwinding over Franse kernproeven bij Mururoa reiken tot in Nijmegen. Het Franse consulaat, gevestigd in de wijnhandel van honorair consul Pieter de Bruijn, wordt gedurende enige tijd door actievoerders bezet.

13 De CVD blijkt jarenlang oliën en vetten in het riool te hebben geloosd, zo moeten B en W erkennen. Het gaat om afvalstoffen uit de horeca en het slagerijwezen, die tegen hoge kosten voor de ondernemers gescheiden zijn ingezameld. In de nasleep van deze kwestie zullen nog andere onregelmatigheden bij de CVD aan het licht komen.

14-15 Op uitnodiging van de jarige 'Tuna de Nimega' musiceren op diverse plaatsen in de stad Spaanse en Portugese tunagroepen, de studentikoze opvolgers van middeleeuwse troubadours.

15 Uit de presentatie van de kabinetsplannen voor bestuurlijke vernieuwing blijkt dat pas eind 1996 een definitief besluit over de vorming van een stadsprovincie Arnhem/Nijmegen te verwachten valt. Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken heeft onlangs een vraagteken bij de noodzaak van deze stadsprovincie gezet. Het alternatief is een grootschalige gemeentelijke herindeling.

17 Open dag op de asielboten Global Bay en Villa Mare in de Waalhaven. De bewoners presenteren zich met hapjes en klederdrachten, maar ook met informatie over de reden van hun vlucht en de procedure die zij in Nederland moeten doorlopen.

18 Wethouder R. Migo slaat in de Brabantse Poort de eerste paal voor een meubelboulevard met de welluidende naam 'Wonen Novium'. De Nijmeegse meubelhandelaren, die voortaan verplicht worden zich hier te vestigen, hebben grote bezwaren tegen het project. Hun stichting 'Nijmegen Meubelstad' meet deze breed uit in een grote advertentie in de kranten en onderneemt ook juridische stappen tegen de gemeente.

19 Het verkeer op de Oranjesingel wordt even stilgelegd voor de plaatsing van een gedenksteen in een vluchtheuvel op de kruising met de Van Schevichavenstraat. Hiermee wordt een bijzonder gruwelijk verkeersongeluk herdacht dat hier op 1 juli plaatsvond en dat aan in totaal zes personen het leven kostte.

22 Directeur R. de Jong van Stichting Werkenrode en de Groesbeekse Te huizen laat weten dat definitief moet worden afgezien van het plan om een door gehandicapten geëxploiteerd eetcafé in de Van Broeckhuijsenstraat te beginnen. Oorzaak: de krakers in het beoogde pand (De Grote Broek) liggen dwars.

23 Gemeentedag. In het Open Huis wordt een presentatie verzorgd rond het thema 'verkeer en vervoer'. - Tijdens een door Vluchtelingenwerk Nijmegen georganiseerde manifestatie onder de naam 'Boulevard of Broken Homes' wordt meer dan ƒ 14.000,- opgehaald voor humanitaire hulp aan ex-Joegoslavië.

25 Voor de parlementaire enquêtecommissie Opsporingsmethoden verklaart de criminoloog prof. F. Bovenkerk onder meer dat in Nijmegen 272 van 1270 Turkse mannen (21%) op de een of andere wijze bij de drugshandel betrokken zijn.

27 Start van de tweede editie van het alternatieve circusspektakel Circus Colourfull Nijmegen. In een tent op de Wedren treden meer dan honderd artiesten uit alle werelddelen op.

28 De nachtelijke explosie van een mof in het stroomnet in de St. Agnetenweg zorgt niet alleen voor een gat in de weg, maar ook voor een stroomstoring in grote delen van Nijmegen-West en -Zuid. Voornaamste slachtoffers zijn de politie, die met afgaande alarmen geconfronteerd wordt, en restaurant Orient Plaza, waar het tropisch aquarium overloopt.

30 Begin van de najaarskermis, die met ruim tachtig attracties weer iets groter is dan vorig jaar. De kermis staat als vanouds verspreid over diverse locaties in de stad.

30-31 Muziekvereniging St. Anna viert haar 65-jarig bestaan met een muziekfestival.


KRONIEK 1995
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december