Sint Maartenskapel of Barbarossaruïne

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Sint Maartenskapel of Barbarossaruïne
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Voerweg


In 1155 werd Frederik, bijgenaamd 'Barbarossa' (1122-1190), in Rome tot keizer van het Heilige Rooms Rijk gekroond. Zoals blijkt uit een bewaard gebleven steen met inscriptie voltooide hij in datzelfde jaar een nieuwe burcht op de plaats van de oude Karolingische palts. Deze gedenksteen bevindt zich nu in Museum Het Valkhof. De burcht met de imposante reuzentoren in het midden zou tot eind achttiende eeuw het stadsbeeld beheersen. Frederik Barbarossa heeft minstens vier keer de burcht bezocht en zijn zoon, de latere keizer Hendrik IV, is in 1165 hier zelfs geboren.

Waarschijnlijk sloot Barbarosssa de herbouw van de burcht af met een hofkapel. Deze dubbelkerk is als ruïne bewaard gebleven. Zij toont de absis (kerkruimte) van dit godshuis. De kerk had een boven- en een benedenverdieping die door een opening in het gewelf met elkaar in verbinding stonden.

In 1795 werd het grootste deel van de burcht in opdracht van de provincie gesloopt. De hoge onderhoudskosten waren niet meer op te brengen en de vooral uit tufsteen opgebouwde burcht zou veel geld opbrengen. De stad wist de Barbarossaruïne (ook wel Sint Maartenskapel genoemd) en de Sint Nicolaaskapel (of Karolingische kapel) te behouden. Voor tienduizend gulden kocht zij de twee kapellen met de grond waarop deze staan. Het kostbare tufsteen dat vrijkwam werd als bouwmateriaal verkocht. Na de sloop werd op de Valkhofheuvel een stadspark aangelegd. Johan David Zocher sr. ontwierp het park in Engelse landschapsstijl.

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 591-010g (z.j.)
  • J. Thijssen, De 20 Dagen van Nijmegen, deel 2, Nijmegen 2005, p. 52.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...