Slachthuis Nijmegen B.V.

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis

Op 21 december 1972 stemde de gemeenteraad in principe in met de overdracht van het slachthuis aan de slachthuisgebruikers. Deze verenigden zich vervolgens in een besloten vennootschap, te weten de Slachthuis Nijmegen B.V..

Het slachthuis werd later eigendom van Hilckmann Nijmegen B.V.. Begin eenentwintigste eeuw begonnen onderhandelingen tussen Hilckmann en de gemeente, die het bedrijf wilde uitkopen om het terrein met woningen te bebouwen. Kort nadat de gemeente het bedrijf in 2015 een flinke som geld had betaald om verplaatsing naar het Brabantse Haps mogelijk te maken kondigde Hilckmann de staking van zijn activiteiten aan. In februari 2016 sloot de slachterij de deuren, waardoor 250 medewerkers hun baan verloren. Een langslepende affaire tussen de gemeente en het bedrijf volgde.

Bronnen

  • Archief van de Secretarie Gemeente Nijmegen, rubriek Diensten en Bedrijven, inventarisnummer 4275.
  • Nabuurs, N., 'Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984', Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)