Slot Doddendaal (Ewijk)

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Kasteel in "Nijmegen en de regio"

Slot Doddendaal wordt in de bronnen voor het eerst genoemd in 1332. In 1526 verkocht de familie Van Stepraedt het slot aan hertog Karel van Gelre, die het slot gebruikte als vesting. De Nijmegenaren ondernamen per aak een plundertocht naar het slot en staken het in brand.

In 1528 kocht de familie Van Stepraedt Slot Doddendaal verbrand en wel weer terug. Met het herstel werd begonnen, maar in 1585 bezetten de Spanjaarden het slot. Prins Maurits heroverde het kasteel tijdens het beleg van Nijmegen in 1591 en liet het in brand steken. Alleen de zware rompmuren bleven overeind.

De familie Van Stepraedt pakte opnieuw het herstel ter hand. Na de Reformatie stelden de katholiek gebleven kasteelheren de kelder van hun huis ter beschikking als schuilkerk. De huidige eigenaar heeft Slot Doddendaal na een grondige restauratie vanaf 1977 in gebruik voor feesten en partijen.

Lees meer over kastelen in de omgeving op Nijmegen en de regio.


Verantwoording

Artikel is onderdeel van de eerste invulling van het 51ste Canonvenster door Rob Jaspers, journalist van De Gelderlander.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...