Sociaal-Democratische Bond

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Sociaal-Democratische Bond (SDB) De oprichting van een afdeling van de Sociaal-Democratische Bond (SDB) in 1888 was het eerste teken van georganiseerd socialisme in Nijmegen. De landelijke SDB was in 1881 opgericht door de voormalige predikant Ferdinand Domela Nieuwenhuis. De bond veranderde in 1894 zijn naam in Socialistenbond en ging in 1900 op in de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), nadat vier jaar eerder een aantal radicalen uit de bond was gestapt. De Nijmeegse SDB-afdeling kwam aanvankelijk niet van de grond en werd in 1890 heropgericht door de uit Veendam afkomstige onderwijzer B. Bymholt. Onder zijn leiding kende de partij een korte bloeiperiode. De SDB/Socialistenbond was nooit in de Nijmeegse gemeenteraad vertegenwoordigd.

Verwijzingen

Verantwoording

Gegevens verzameld als onderdeel van de tentoonstelling ‘Iedereen doet aan politiek. 100 jaar gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen’ ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...