St. Annakapel
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Vanaf het midden van de vijftiende eeuw lag op het eind van de Molenstraat, ter hoogte van waar zich nu de Tweede Walstraat bevindt, een stadspoort: de Molenpoort. Aan de overzijde van de brug, die voor deze poort lag, begon de weg die over de hei heen naar Malden en Mook voerde. Aan de oostzijde van deze weg (van de stad uit gezien links) bevonden zich zeven staties en een Calvarieberg, die op de zestiende-eeuwse plattegrond van de vermaarde cartograaf Jacob van Deventer al wordt aangegeven. Deze kruisweg werd in 1580 gesloopt toen de stad zich had aangesloten bij de Unie van Utrecht en de ‘nieuwe leer’ overheersend werd.
Wie destijds de weg richting Malden vervolgde kwam al spoedig op een splitsing van wegen. Daar stond een kapel die het middelpunt vormde van een groeiend buurtschapje. Deze kapel, die al in 1542 in de bronnen wordt vermeld, was gewijd aan Sint Anna, volgens apocriefe geschriften de moeder van Jezus. Zij werd ‘Sint Anna op de Heide’ genoemd en was het enige vaste herkenningspunt in dit uitgestrekte heidegebied. De kapel lag vlak ten zuiden van de huidige Hatertseweg. Talloze kapellen op driesprongen waren gewijd aan Sint Anna. Dat vindt vermoedelijk zijn oorsprong in de vele afbeeldingen van Sint-Anna-ten-Drieën: Sint Anna met Maria op schoot, op haar beurt het Kind Jezus vasthoudend.
In 1598, zeven jaar nadat prins Maurits de stad Nijmegen had ingenomen en weer gevoegd had bij het gebied van de opstandige Nederlanden, werd de kapel gesloopt. Naar haar is de nederzetting Sint Anna, die rond 1550 ontstaat, genoemd. Het oude knooppunt van wegen wordt thans gemarkeerd door de Sint Annamolen, die hier sinds 1848 staat.
Bronnen
Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 559-010c (ca. 1985).
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...