St. Augustijnenstraat en –kerk
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
In het hart van de stad ligt de Augustijnenstraat, die de Grote Markt met Plein 1944 verbindt. Voor de Tweede Wereldoorlog lag de straat iets meer westelijk. Zij begon bovenaan de Stikke Hezelstraat en liep met een flauwe bocht naar de kruising van Hout- en Bloemerstraat. De Augustijnenstraat ontstond in 1883 toen een klein, onaanzienlijk en bochtig gasje, het Kerkengasje, werd uitgebroken. Hier werd op de plaats van het oude augustijnenkerkje een jaar later de eerste steen gelegd voor de monumentale Augustinuskerk van de beroemde architect Pierre Cuypers. Op 2 mei 1886 werd deze neogotische kerk plechtig ingewijd. De vijftig meter lange kerk kreeg een toren die met 72,20 meter hoger was dan die van de Stevenskerk. De kerk werd bij het bombardement van 22 februari 1944 bijna geheel verwoest. Wat nog overeind stond, werd in 1947gesloopt. De Augustijnenstraat werd tijdens de wederopbouw verbreed en meer in oostelijke richting verplaatst.
De naam van de kerk en de straat herinnert aan de - veel bescheidener - voorlopers van de kerk die bediend werden door de paters augustijnen. De eerste augustijn die in Nijmegen zijn missiewerk begon was pater P. Schouten, die vanaf 1634 in het diepste geheim de katholieke eredienst vierde. Vanaf 1674 hadden de augustijnen een eigen bedehuis aan het Kerkengasje. De laatste augustijn die de statie beheerde vertrok in 1818 naar Emmerik. Vanaf dat jaar werd de kerk door seculiere geestelijken beheerd en was zij vele decennia de kerk van de deken. De naam bleef in het spraakgebruik behouden, ook toen in 1934 de kerk werd overgedragen aan de paters karmelieten, die haar volgens hun traditie wijdden aan Onze Lieve vrouw van de Berg Karmel.
Bronnen
Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 559-010b (ca. 1985).
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...