header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

St Ignatiuskerk en de universiteit

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Religieuze gebouwen.png Soort locatie:
Religieuze gebouwen
Gegevens gebouw
Adres: Molenstraat
Andere naam: Molenstraatkerk
Bouwjaar: 14e eeuw
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Overig universiteit (1923-1945)


Architect : Coumans J., Van Dael, W. en Siebers, A.

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

De St. Ignatiuskerk (1920)

In de ochtend van 17 oktober 1923, op de dag van de feestelijke opening van de universiteit, wordt in de Sint Ignatiuskerk een Pontificale Hoogmis gecelebreerd, opgedragen door aartsbisschop Henricus van de Wetering en opgeluisterd door enkele koren die onder andere de Mis van Alphons Diepenbrock ten gehore brengen. Na afloop trekt een lange stoet kerkelijke en wereldlijke autoriteiten – met de vers bestoven en zwart getabberde hoogleraren in een aparte groep – onder het toeziend oog van duizenden belangstellenden van de Sint Ignatiuskerk naar het Hoofdgebouw aan het Keizer Karelplein. De kerk fungeert ook nadien bij lustra en andere academische festiviteiten als universiteitskerk. In de naastgelegen pastorie (Molenstraat 39) woont sinds 1937 studentenmoderator en hoogleraar Volkenrecht Robert Regout tot zijn arrestatie door de Gestapo op 1 juli 1940; hij keert nooit terug en overlijdt op 28 december 1942 in het concentratiekamp van Dachau. Bij het bombardement van 22 februari 1944 wordt de kerk grotendeels verwoest. De huidige vorm van de kerk dateert van de late jaren vijftig, wanneer grondig herstel en nieuwbouw worden gepleegd. Na de Tweede Wereldoorlog speelt de kerk voor de universiteit nog zelden een rol.

Bronnen[bewerken]

  • J. Brabers, Proeven van eigen cultuur. Vijfenzeventig jaar Katholieke universiteit Nijmegen 1923-1998. Deel 1: 1923-1960 (Nijmegen 1998)

Verwijzingen

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 41.28" N, 5° 51' 48.42" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden