St Jozefklooster en -kerkhof

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : St. Jozefklooster en -kerkhof
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Kerkstraat


In 1927 vestigde de Congregatie van de Priesters van het H. Hart (SCJ) zich in Nijmegen. Als andere kloosterorden wilde de congregatie naar Nijmegen in verband met de hier sinds 1923 gevestigde universiteit. De kloosterlingen betrokken aanvankelijk het pand Berg en Dalseweg 178 tegenover de pas gebouwde Sint Stephanuskerk, maar in oktober 1930 verhuisden zij naar een nieuw gebouwd grootseminarie op het terrein van de voormalige villa Andelshof aan de Kerkstraat in Hees. In 1938 gaf het gemeentebestuur het klooster toestemming een begraafplaats aan te leggen achter het grootseminarie, op voorwaarde dat er alleen leden van de congregatie begraven zouden worden. De eerste begrafenis vond plaats in 1941.

In de oorlogsjaren werd het studiehuis door de Duitsers gevorderd en bezet en woonden de kloosterlingen verspreid over enkele huizen in de omgeving. Nadat de kloostergemeenschap eind 1943 het naamfeest van rector pater Geraerts gevierd had, stierven kort na elkaar negen religieuzen ten gevolge van een tijdens het feest opgelopen voedselvergiftiging. Aangezien de overleden kloosterlingen niet op het eigen kerkhof begraven konden worden, werden zij bijgezet op het katholieke parochiekerkhof aan de Dennenstraat (St. Antonius Abtkerk begraafplaats). Na de oorlog, op 21 september 1945, werden zij herbegraven op het kloosterkerkhof. In 1970 werd het seminarie omgevormd tot kloosterbejaardenoord voor de eigen paters en broeders.

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 555-040 (1981)
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 67-68.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...