Stadhuis

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Stadhuis
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Burchtstraat


In de 14de eeuw werd het huidige stadhuis in gebruik genomen. Het stadsbestuur was toen nog erg klein en had maar enkele ambtenaren in dienst. In het begin werd alleen een woonhuis in de oostelijke hoek van het stadhuis gebruikt. Later werden de twee huizen ten westen ervan ook erbij betrokken. In 1554 werd het stadhuis grondig verbouwd en werden de drie huizen tot één pand omgevormd. Toen werd ook de huidige gevel geplaatst. Vanaf dit moment vond de rechtspraak in de nieuwe Schepenzaal van het stadhuis plaats. Daarvóór sprak men recht op een plein in de open lucht.

Van 1676 tot 1679 was Nijmegen en met name het stadhuis het centrum van de Europese politiek. Gezanten uit onder meer Nederland, Frankrijk, Engeland, Rome en Zweden onderhandelden met elkaar om de Hollandse Oorlog af te sluiten, die in het Rampjaar 1672 was begonnen. In de Trêveszaal van het stadhuis werden de verdragen tussen de betrokken partijen ondertekend. Deze verdragen zijn bekend geworden als de Vrede van Nijmegen. Speciaal voor deze gebeurtenis werd het stadhuis opgeluisterd met twee series tapijten. Een serie is nog in het stadhuis te zien. De andere is te zien in Museum Het Valkhof, waar een speciale ruimte aan de Vrede van Nijmegen is gewijd.

Tijdens de bevrijding van Nijmegen in september 1944 werd het stadhuis door brand verwoest. Ir. Deur heeft het gebouw in de periode 1947-1953 gerestaureerd. Het torentje aan de achterzijde voegde hij als nieuw element toe, om het verlies van een aantal kerktorens door de oorlog te compenseren. Tijdens de restauratie zijn ook zo getrouw mogelijke kopieën gemaakt van de oorspronkelijke gevelbeelden.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...