Stadsschoorsteenveger

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Een ambtenaar van een bijzondere categorie is de stadsschoorsteenveger. Zijn functie heeft vanouds betekenis voor de brandpreventie. Daarnaast verricht hij ook werk voor de gemeenschap door de schoorstenen van de gemeentelijke gebouwen te vegen. Zijn betaalde betrekking heeft de hele periode bestaan. Als in Nijmegen woningbouwverenigingen in het begin van de 20e eeuw huizenbezit krijgen, wordt het de taak van de stadsschoorsteenveger daar de schoorstenen te vegen. Wanneer die verenigingen in 1918 besluiten het schoorsteenvegen aan een werkman/metselaar op te dragen, houdt dat deel van zijn taken op te bestaan. Voor het overige blijft zijn functie gehandhaafd.

Bronnen

  • Gruppelaar, L., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1851-1919, Gemeentearchief Nijmegen, 1994.

Verantwoording

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)