Station Nijmegen in oorlogstijd

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Station Nijmegen
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Stationsplein

Tijdens het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 kwam een aantal bommen terecht bij het station, maar het stationsgebouw bleef grotendeels gespaard. Alleen de stationsrestauratie in de linkervleugel, waar een cursus voor spoorwegpersoneel aan de gang was, werd getroffen. Op het perron stond de door het eerdere luchtalarm vertraagde trein richting Arnhem van 12.35 uur klaar. In de trein en in de restauratie vielen een dertigtal doden. Op het stationsplein stonden een bus en een tram klaar voor vertrek. Beide voertuigen werden doorzeefd met splinters en rond de veertig mensen kwamen hierbij om. Het hele stationsplein lag bezaaid met slachtoffers, bijna tachtig in totaal.

Hoewel het stationsgebouw het bombardement grotendeels overleefde, kreeg het gebouw later het zwaar te verduren. Tijdens de heftige gevechten van Operatie Market Garden in september 1944 brandde het station volledig uit. Alleen de buitenmuren, de tunnels en de perronoverkapping bleven overeind staan.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...