header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Eigen Beheer Onderhoud

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Eigen Beheer Onderhoud
Andere naam (namen):
  • EBO

Bestaansperiode: 1979 - 1998
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Na de Tweede Wereldoorlog bouwden woningcorporaties in nieuwbouwwijken flatgebouwen en hoogbouwcomplexen, die vanaf circa 1965 standaard waren uitgerust met centrale verwarming. In het algemeen stond er één grote cv-ketel per gebouw, hoewel in Dukenburg hier een daar ook sprake was van wijkverwarming die meerdere gebouwen bediende.

Geschiedenis

Aanvankelijk was het onderhoud van de ketels versnipperd. Omdat dit met name voor de kleine corporaties een flinke belasting betekende, werd in het kader van het Samenwerkingsverband van de Nijmeegse Woningcorporaties (archiefnummer 1379) besloten om het onderhoud gezamenlijk ter hand te nemen. Met dit doel richtten de corporaties in 1979 de Stichting Eigen Beheer Onderhoud op. In 1998 is EBO verzelfstandigd en omgezet in EBO BV.

Organisatie

De samenwerkende Nijmeegse woningcorporaties vormden het bestuur van de EBO. Het daadwerkelijk onderhoud werd uitgevoerd door medewerkers van woningvereniging Kolping.

Locatie

-:Nijmegen

Bronnen

  • Rob Wolf, Van kartel tot brancheorganisatie. De geschiedenis van het Samenwerkingsorgaan van de Nijmeegse Woningcorporaties 1973 - 1995 (1997)

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Rob Wolf. (2013)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden