header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Katholiek Onderwijs Brakkenstein

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Katholiek Onderwijs Brakkenstein
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1972 - Onbekend"Onbekend" contains an extrinsic dash or other characters that are invalid for a date interpretation.
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

In 1924 kreeg de buurtschap Brakkenstein een eigen lagere jongensschool, later bekend als de Gabriëlschool. Ze werd gevestigd aan de Pater Eymardstraat. Het bestuur berustte bij de R.K. Stichting Pater Eymardschool en het onderwijs was in handen van religieuze broeders (in de jaren vijftig en zestig de broeders van Huybergen).
Omdat het aantal inwoners van Brakkenstein na de Tweede Wereldoorlog fors groeide, verrezen er nieuwe jongensscholen aan de Heyendaalseweg en de Heemraadstraat.
De zusters van Oudenbosch exploiteerden een kleuter- en een lagere meisjesschool die beide aan de Pater Eymardstraat stonden. Omdat het lager onderwijs in de jaren zestig gemengd was geworden, werd het onderscheid tussen afzonderlijke, vaak naast elkaar staande jongens- en meisjesscholen zinloos. Daarom droegen de zusters van Oudenbosch hun scholen in 1972 over. De naam van de stichting werd nu Stichting Katholiek Onderwijs Brakkenstein.
Tot wanneer deze stichting actief is gebleven, is onbekend. De enige nu nog in Brakkenstein bestaande basisschool, aan de Heemraadstraat, valt onder de Sint Josephscholen.
In de jaren zeventig en tachtig gebruikte het bestuur diverse adressen in de wijk (Heyendaalseweg 300; Drostpad 18, Proosdijweg 11), in de jaren tachtig wordt ook het adres Kelfkensbos 38, het kantoor van de Sint Josephscholen, gebruikt.

Taken en activiteiten

Stichten en exploiteren van scholen voor kinderen van 4 tot 12 jaar in de wijk Brakkenstein.

Organisatie

Een schoolbestuur over diverse scholen die elk een eigen hoofd hadden.

Locatie

-:Nijmegen

Bronnen

  • Het archief
  • Markhorst, E. Brakkenstein in oude ansichten. Zaltbommel 1982
  • Wolf, R. Huijbergen en de uiteinden van de aarde. Huijbergen 2004

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Rob Wolf. (2012)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden