header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Kinderkresj Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Kinderkresj Nijmegen
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1971 - 1982
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De Werkgroep Kinderspeelzaal belegde in 1970 een aantal vergaderingen met als doel belangstellenden met elkaar in contact te brengen voor de oprichting van een nieuwe, antiautoritaire kindercrèche. Een jaar later, op 28 september 1971, werd de Stichting Kinderkresj Nijmegen formeel opgericht.

De crèche werd gevestigd op de bovenverdieping van een boerderij aan de Dorpsstraat in Neerbosch-Oost. Ouders vervulden een belangrijke rol in de kresj.

In 1975 verenigde de stichting zich met Creatief Neerbosch, Jongerencentrum José, Stichting Open Jeugdwerk, Triangelgroep en Stichting Neerkroost tot Stichting Jongerenactiviteitencentrum Neerbosch. De stichting Kinderkresj Nijmegen bleef wel bestaan, maar werd in 1982 opgeheven. De crèche aan de Dorpsstraat ging per 1 februari dicht.

In de loop van de jaren 70 werden meer ‘kinderkresj-stichtingen’ opgericht, zoals ’t Lindenholletje in De Geerkamp.

Taken en activiteiten

Bevordering van de ontwikkeling van jonge kinderen door hen in groepsverband samen te brengen onder deskundige leiding door middel van de oprichting, en het in stand houden van kinderspeelzalen.

Organisatie

De stichting werd bestuurd door een raad van bestuur, bestaande uit minimaal vijf en maximaal dertig leden. Onder hen een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

Locatie

1971-1982:Nijmegen Dorpsstraat 98 locatie in googlemaps

Bronnen

  • De Gelderlander, 1972-1979.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Leon Gruppelaar, Robert Spanings en Hylke Roodenburg. (2012, 2020 en 2021)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden