Stichting Nijmeegs Museum voor Schone Kunsten

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis

In 1948 wordt de Stichting Nijmeegs Museum voor Beeldende Kunsten opgericht. De stichting wordt in 1962 opgeheven en in 1964 opgevolgd door de Stichting Nijmeegs Museum voor Schone Kunsten. De nieuwe stichting kent in haar statuten veel meer bevoegdheden toe aan de gemeente dan de stichting van 1948 en is te beschouwen als aanloop naar de gemeentelijke instelling zoals die uiteindelijk in 1974 van de grond komt. De stichting streeft naar de totstandkoming van een museum voor Beeldende Kunsten en organiseert wisselexposities. Tengevolge van de oorlogshandelingen in september 1944 is het Belvoirmuseum niet meer bruikbaar als expositieruimte. De gemeente steunt de stichting financieel en stelt vanaf 1951 het Waaggebouw ter beschikking als expositieruimte. In de zomer van 1971 wordt het Waaggebouw wegens de slechte staat van het gebouw gesloten. Daarna vinden exposities plaats in De Lindenberg.<ref>Meys, H., Anticque stukken ende andere rariteyten. Geschiedenis van de Nijmeegse collecties van geschiedenis en kunst, Nijmegen 1985 (scriptie GAN), p. 54.</ref>

Voetnoten

<references/>

Bronnen

  • Nabuurs, N., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984, Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)