header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Nijmegen - Krakow

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Nijmegen - Krakow
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1981 - 1983
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

In het begin van de jaren tachtig onderging de politieke en economische situatie in Polen een danige verslechtering. Nadat ook een aantal mensen die in Polen waren geweest en daar contacten hadden, terugkwamen met verhalen over de zich verslechterende voedselsituatie en gebrek aan medische en huishoudelijke artikelen aldaar werd door hen en een aantal andere Nijmegenaren op 21 sep. 1981 een comité tot steun aan Krakow in Polen opgericht. (1). Dit comité werd al snel omgezet in een officiële stichting onder de naam "Stichting Nijmegen-Krakow". (2). Men verkoos Krakow te helpen omdat men daar al contacten had; o.a. met het Karmelietenklooster daar dat later als distributiepunt zou fungeren.

Op 27 november 1981 ging het eerste transport al op weg; gevolgd door het tweede op 11 december 1981 met vooral medische goederen. (4).

Om de acties beter te kunnen coördineren werd een actiecentrum opgericht dat op 14 december 1981 gevestigd werd in de Passage Molenpoort nr. 51. (5). Vanuit dit actiecentrum werden alle inzamelingsacties geleid en begeleid. Onder het actiecentrum ressorteerde een aantal commissies die ieder hun eigen taak hadden : b.v. het verwerven van geld en goederen, het verzorgen van transporten, het verzorgen van de public relations, enz. (6). Ook kon men hier gebruikte kleding en schoenen inleveren voor de inwoners van Krakow. Dit centrum werd aan het eind van de eerste actieperiode gesloten op 16 april 1982. Er werden te weinig hulpgoederen ingeleverd om er nog zoveel geld en vrijwilligers aan te besteden. (7).

De activiteiten van de stichting speelden zich in hoofdzaak af in twee actieperioden. De eerste duurde van de oprichting tot het laatste transport van die periode op 17 mei 1982. (8). De tweede actieperiode begon op 25 oktober 1982 en duurde tot ca. eind februari 1983..(9). Hoogtepunt van de eerste periode was de actieweek van 13 t/m 20 december 1981 waarin diverse inzamelingsacties plaatsvonden zoals een marathonuitzending van 27MC-radio-amateurs, een grote huis-aan-huis- en straatcollecte en verscheidene optredens van koren en artiesten. (10). De collecte was een groot succes. (11). Nooit eerder was er in Nijmegen zoveel geld opgehaald. Na de tweede actieperiode namen de inkomsten en de beschikkbaarheid van vrijwilligers zodanig af dat men besloot te stoppen en de stichting op te heffen. Dit gebeurde op 28 november 1983. (12). De stichting had toen 23 vrachtwagens (13) met goederen ter waarde van ca. f 1.000.000,-- (14) naar Krakow gestuurd.

1) Zie inventarisnummer 6.
2) Zie inventarisnummer 1.
3) Zie inventarisnummer 49.
4) Zie inventarisnummer 49.
5) Zie inventarisnummer 6.
6) Zie inventarisnummer 2.
7) Zie inventarisnummer 6. en 49.
8) Zie inventarisnummer 6.
9) Zie inventarisnummer 6.
10) Zie inventarisnummers 23 t/m 30 + 50.
11) Zie inventarisnummer 49.
12) Zie inventarisnummers 6 en 49.
13) Zie inventarisnummer 6.
14) Zie inventarisnummer 49

Taken en activiteiten

De Stichting had twee doelen : het verlichten van de nood op voedsel-, medisch en huishoudelijk gebied en het bevorderen van vriendschappelijke betrekkingen tussen inwoners van Nijmegen en Krakow; vooral door het sturen van hulppakketten. (3).

Locatie

-:Nijmegen Passage Molenpooort 51

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door M.A.G.M. Sessink. (1993)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden