header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Onze Bieb Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Onze Bieb Nijmegen
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1964 - 1976
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

In 1948 werd de Bibliotheek Hercules opgericht als de culturele afdeling van gymnastiekvereniging Hercules. De bibliotheek vestigde zich in de kelder van de St. Theresiakerk aan de Waterstraat en vond na verschillende omzwervingen onderdak in het gemeenschapshuis aan Waterstraat 146a.

Geschiedenis

Op 21 augustus 1964 werd de stichting opgericht. De collectie van de uitleenbibliotheek bestond uit kinderboeken, jongens- en meisjesboeken, romans in diverse genres, levensbeschrijvingen en wetenschappelijke en natuurboeken.

De functie van de stichting werd in de loop van haar bestaan steeds meer overgenomen door de openbare bibliotheek, die in 1976 een filiaal aan de Tweede Oude Heselaan opende. Daarbij had de stichting met financiële problemen te maken: Onze Bieb kreeg subsidie op basis van het aantal uitleningen, maar door late openingstijden en de beperkte vernieuwing van het boekenaanbod daalde dat aantal. Na een dreigende huurverhoging in het gemeenschapshuis verhuisde de vrijwilligersorganisatie naar het broederklooster.

De stichting besloot zich per 31 december 1976 op te heffen. De openbare bibliotheek nam het tekort over in ruil voor een deel van de boekencollectie. In februari 1977 hield de stichting een afscheidsfeest.

Taken en activiteiten

Het doel was een goede lectuurvoorziening en de bevordering van de belangstelling voor het goede boek van de bevolking van Nijmegen West, dit op grondslag van katholieke beginselen en zonder winstoogmerk.

Organisatie

De stichting had een bestuur van minstens vijf personen met een voorzitter, penningmeester en een secretaris. De voorzitter en de secretaris vormden het dagelijks bestuur.

Locatie

1964-1975:Nijmegen Waterstraat 146a locatie in googlemaps

Bronnen

  • De Gelderlander, 13 januari 1977, p. 13.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden