header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Open Jongerencentrum Doornroosje Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Open Jongerencentrum Doornroosje Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Doornroosje
  • Kreatief Aktiviteiten Sentrum (KAS)

Bestaansperiode: 1968 -
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Het jeugdcentrum Doornroosje past naadloos in de jaren zeventig, de tijd van de hippies. Net als in de andere grote steden is het ook in Nijmegen rumoerig. Jongeren protesten tegen de gevestigde orde, zoals de universiteit, de kerk, maar ook tegen het sociale woningbeleid van de gemeente en de Amerikaanse politiek in Vietnam. De stad krijgt verschillende protestgroepen, zoals de krakers en politieke actiegroepen, maar ook alternatieve kunstenaars- en seksuele emancipatiegroepen komen op.
Veel muziek is er in die tijd; het is bijna een vast bestanddeel van de protestacties. Zoals de band Kladderadatsch, bestaande uit studenten en mensen uit linkse bewegingen. En de muziek voor de jeugd experimenteert in Doornroosje.

Geschiedenis

Doornroosje is op 6 december 1968 opgericht als een toevluchtsoord voor de hippe jeugd, in een boerderij aan de Jacobslaan. Maar de boerderij wordt al snel te klein en de buurt heeft er last van.
De gemeente Nijmegen ziet het probleem en gaat het jeugdcentrum steunen met subsidie, huisvesting en geld voor een projectleider.
In 1970 verhuist ze naar de vroegere Sint Anthoniusschool in de Groenestraat, waar ze als Kreatief Aktiviteiten Sentrum (KAS) verder gaat. Aan de binnenkant is het gebouw met subsidie van de gemeente opgeknapt en de buitenkant wordt het door graffiti- en andere schilders uitbundig versierd.

Er gaan geruchten over drugsgebruik en seksuele uitspattingen, maar het jeugdcentrum is ook een broedplaats voor culturele activiteiten en nieuwe ideeën. Een kleine greep: de nieuwste popgroepen, lezingen over tarot en alternatieve voeding, een eigen theater, studentenfeesten, filmavonden, kinderactiviteiten, een drukkerij, theetuin, de Wetswinkel, Kinderkresj en de Nijmeegse Jongeren Werkgroep Homofilie(NJWH). Alles bij voorkeur alternatief. Er treden veel bandjes op die later doorbreken, zoals Frank Boeijen, Doe Maar en de Red Hot Chili Peppers.

Een internationaal poppodium wordt Doornroosje pas echt met de punkbeweging en dance in de jaren 80. Tegenwoordig worden alle moderne muziekstijlen geprogrammeerd: pop, rock, metal, hiphop, punk, minimal, progressive, techno en electro. Het voormalige jeugdcentrum krijgt een internationale uitstraling.

Rond de eeuwwisseling wordt het steeds meer duidelijk dat Doornroosje uit haar versierde pand in de Groenestraat groeit. Er moet een nieuw pand op een andere locatie komen.
De combinatie van KlokBouw BV Nijmegen,
Ed. Züblin AG Duisburg en AGS architecten maken een ontwerp voor nieuwbouw bij het Centraal Station in Nijmegen.
Op 20 december 2011 wordt de eerste paal voor het nieuwe Doornroosje geslagen en in 2015 moet het nieuwe poppodium klaar zijn. Er komt een groot appartementencomplex voor studenten erbij en een terrastuin op het dak.

Het is nog niet duidelijk welke bestemming het oude gebouw krijgt nadat het poppodium verhuist. Geen muziek- en cultuuroptreden in ieder geval, want de omwonenden klagen al jaren over geluidsoverlast. De laatste berichten gaan er van uit dat de Anthonisschool niet tegen de vlakte gaat. Wethouder Kunst stemt in met een onderzoek door de Stichting Boei, die nagaat of er een mogelijkheid is voor werkplekken voor zzp’ers die in de culturele sector werken.

Locatie

1968-1969:Nijmegen St. Jacobslaan 147 locatie in googlemaps

1969:Nijmegen Tweede Walstraat 52 locatie in googlemaps

1970-1979:Nijmegen Verlengde Groenestraat 22 locatie in googlemaps

1979-2014:Nijmegen Groenewoudseweg 322 locatie in googlemaps

2014-:Nijmegen Stationsplein 11 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Bugter, M. en A. Guiking, Doornroosje, Nijmegen, 1990.
  • Hulst, A. van der, ‘Pand Doornroosje is de icoon van de jeugdcultuur in de stad’, in: De Gelderlander van 15 december 2012
  • Hulst, A. van der, We do music. 40 jaar Doornroosje, Nijmegen, 2010.
  • Jaspers, R., ‘Roosje blijft’, in: De Gelderlander van 14 december 2012.
  • Timmermans, H. ed., ‘70’s in Nijmegen. Tien kreatieve aksiejaren’, Nijmegen, 2007.

Verantwoording

(1990)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden