header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Samenwerkingsverband van de Doopsgezinde Gemeente Nijmegen en de Remonstrantse Gemeente Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Samenwerkingsverband van de Doopsgezinde Gemeente Nijmegen en de Remonstrantse Gemeente Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Stichting Samenwerking Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Nijmegen
  • Do-Re Gemeente Nijmegen

Bestaansperiode: 1990 -
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Nadat de in de zeventiende eeuw opgerichte Remonstrantse gemeente in Nijmegen in 1727 haar kerkgebouw van overheidswege had moeten sluiten, werd in 1946 opnieuw een Remonstrantse gemeente in de stad opgericht. Zij nam in 1961 een nieuwe kerk aan de Professor Regoutstraat in gebruik.

De doopsgezinden hadden na lange afwezigheid in Nijmegen in 1602 toestemming gekregen om enkele kamers te gebruiken in het klooster Hessenberg. Vanaf 1655 mochten zij ook religieuze bijeenkomsten houden. Nadat in 1944 de kerk aan de Arminiaanseplaats – oorspronkelijk de kerk van de remonstranten – was verwoest, betrok de Doopsgezinde gemeente in 1965 een nieuw gebedshuis aan de Waldeck Pyrmontsingel.

Beide geloofsgemeenschappen, die in Nijmegen na de Tweede Wereldoorlog met dalende ledenaantallen kampten, benadrukken de persoonlijke vrijheid in de geloofsbeleving en geloof dat in de praktijk functioneert. De al langer bestaande onderlinge samenwerking – beide gemeenten hielden al zeker vanaf 1988 gezamenlijke kerkenraadsvergaderingen – mondde in 1990 uit in de oprichting van een stichting.

Geschiedenis

Op 26 maart 1990 werd de stichting opgericht. Gezamenlijke diensten worden sindsdien gehouden in de kerk van de remonstranten. De doopsgezinden verlieten hun kerk aan de Waldeck Pyrmontsingel in het begin van de eenentwintigste eeuw.

Taken en activiteiten

De stichting heeft tot voornaamste doel een gemeenschappelijk gemeenteleven van beide geloofsgemeenschappen te bevorderen, waarin beide gemeenten hun eigen zelfstandigheid als rechtspersoon behouden. Hiertoe organiseren de gemeenten samen activiteiten en stellen ze gezamenlijk een of twee predikanten aan.

Organisatie

Het stichtingsbestuur bestaat uit twee bestuurders, afkomstig uit de Doopsgezinde Gemeente Nijmegen en de Remonstrantse Gemeente Nijmegen. De personen die de bestuurders vertegenwoordigen, kiezen ook een voorzitter, secretaris en boekhouder uit hun midden. De functionarissen worden jaarlijks verkozen.

Locatie

1990-:Nijmegen Professor Regoutstraat 23 locatie in googlemaps

Bronnen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2016)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden