header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Speeltuinen Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting Speeltuinen Nijmegen
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: -
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief

Van deze organisatie is nog geen beschrijving beschikbaar.Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis[bewerken]

Vanaf de jaren vijftig streeft het gemeentebestuur naar het scheppen van kinderspeelgelegenheden verspreid over de stad. In de verschillende wijken worden zandbakken en speelwerktuigen (duikel-, klim- en tuimelrekken, klimtorens, springpalen etc.) geplaatst. Rolschaatsbanen worden aangelegd en er komen trapveldjes met goalpalen e.d. Met gemeentelijk geld wordt in 1946 de speeltuin De Leemkuil opgericht. Het beheer van de speeltuin berust bij de daartoe opgerichte Stichting Speeltuinen Nijmegen. Ook de later geopende speeltuinen vallen onder het bestuur van deze stichting. De dienst Publieke Werken en Volkshuisvesting verzorgt het onderhoud van de speeltuinen. In de jaren tachtig wordt de gemeentelijke subsidie ingetrokken. De exploitatie van alle Nijmeegse speeltuinen berust voor de overgangsperiode van één jaar bij de Nijmeegse Sportstichting. De Stichting Speeltuinen gaat op in de afdeling Speelgelegenheden van de dienst Educatie en Welzijn.[1]

Voetnoten[bewerken]

  1. Op 11 augustus 1946 wordt De Leemkuil geopend. De Stichting Speeltuinen wordt opgericht op 13 november 1946. Zie verder J.H. van de Pas, Spelend door de tijd. Vijftig jaar speeltuin 'De Leemkuil' in Nijmegen, Nijmegen 1996.

Bronnen[bewerken]

  • Nabuurs, Nel 'Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984'(Gemeentearchief Nijmegen, 1996).

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden