header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting Voorzieningen Werklozen Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

In 1974 onstaat de Stichting Voorzieningen Werklozen Nijmegen, die voorzieningen voor werklozen tot stand brengt in de recreatieve, informatieve, adviserende en vormende sfeer.

Geschiedenis[bewerken]

In 1974 ontstaat de Initiatiefgroep Voorzieningen Werklozen, die zich ten doel stelt ten behoeve van werklozen voorzieningen tot stand te brengen in de recreatieve, informatieve, adviserende en/of vormende sfeer. De initiatiefgroep, later de Stichting Voorzieningen Werklozen Nijmegen (S.V.W.N.), is samengesteld uit enerzijds een aantal werklozen, anderzijds uit vertegenwoordigers van een aantal Nijmeegse instellingen, te weten: het Cultureel Centrum De Lindenberg, de Dienst Industriële Samenleving vanwege de Kerken (Disk), de Gemeentelijke Sociale Dienst, de Nijmeegse Jeugdraad, het Vormingscentrum Pro Mundi Vita (P.M.V.), de Raad voor Maatschappelijke Opbouw (R.M.O.) en de vakbeweging en vrouwenorganisaties. De S.V.W.N. concentreert zich meer op het organiseren van cursussen, in tegenstelling tot het W.K.N. (Werklozenkomitee Nijmegen), dat zich vooral richt op directe belangenbehartiging. Beide organisaties werken sinds 1976 samen in het actie-, advies- en trefcentrum Werklozencentrum Unitas. In april 1976 krijgen de S.V.W.N. en het W.K.N. de beschikking over het gebouw Unitas aan de Gerard Noodtstraat 9. Het pand, dat eigendom is van het N.K.V. (Nederlands Katholiek Vakverbond), wordt door de gemeente gehuurd en aan genoemde organisaties ter beschikking gesteld.[1]

Voetnoten[bewerken]

  1. S.A.N. 10721, 10723 en 10924.

Bronnen[bewerken]

  • Nabuurs, N., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984, Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden