header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stichting ter Verbetering der Volkshuisvesting "Opgang"

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stichting ter Verbetering der Volkshuisvesting "Opgang"
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1931 - 1978
Rechtsvorm: Stichting
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Op 25 juli 1931 belegden zeven heren uit Nijmegen – onder wie twee directeurs van verzekeringsmaatschappijen, de secretaris van de Armenraad, de directeur van de Arbeidsbeurs en een architect – een bijeenkomst waarin zij de mogelijkheid bespraken een stichting op te richten die vanuit rooms-katholieke zijde voor volkshuisvesting zou zorgen. Twee dagen later richtten zij de stichting Opgang op.

De stichting bouwde in 1934-1937 ruim 200 woningen in Hengstdal, tussen de Tooropstraat, Broerdijk, Postweg en Dommer van Poldersveldtweg. Het beheer en onderhoud hiervan bleef gedurende het bestaan van de stichting de belangrijkste taak. Meer woningen bouwde de stichting niet tijdens haar bestaan.

In de jaren zeventig werkte Opgang steeds intensiever samen met woningbouwvereniging ‘De Gezonde Woning. Op 14 maart 1978 besloot het bestuur van Opgang tot opheffing van de stichting. Haar woningbezit droeg zij over aan De Gezonde Woning.

Taken en activiteiten

Het doel van de stichting was werkzaam te zijn in het belang van de verbetering van de volkshuisvesting in de gemeente Nijmegen.

Organisatie

Het bestuur had vijf tot elf leden, onder wie een voorzitter, een vicevoorzitter, een eerste en tweede secretaris en een penningmeester.

Locatie

-:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door T. de Mol, Hylke Roodenburg. (1993, 2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden