header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Stuurboord Bakboord Records

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Stuurboord Bakboord Records
Andere naam (namen):
  • SBBB

Bestaansperiode: 1996 - 2006
Rechtsvorm: Eenmanszaak
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Stuurboord Bakboord Records (SBBB) werd in 1996 opgericht door Ketama (Peter Paul Kleinlooh) te Nijmegen. De naam Stuurboord Bakboord is tijdens een concert rond 1998 ontstaan om het publiek te verdelen in een links en een rechts gedeelte. De naam van het platenlabel is hiervan afgeleid. Het label was, hoewel officieel geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, een lucratief initiatief waarbij er geen sprake was van contracten tussen artiesten en label. SBBB was een eenmanszaak vanwege meer praktische dan commerciële redenen. Beginnende artiesten uit heel Nederland konden bij dit label hun demo insturen en van deze demo's is onder andere het eerste Nederlandstalig rap- en hiphop album voortgekomen: 'Meervoudig Onverzadigd Vet' uit 2002. Medeoprichters waren Christiaan van Meulebrouck en Maurice Broekhoff.

Het label was vooral actief in Nijmegen en begin 2000 'sloten' er zich diverse jonge rappers uit Nijmegen aan bij het label. Het label produceerde op de meest eenvoudige manier cd's en verkocht ze in consignatie. Het label trad met diverse bezettingen op in geheel Nederland. Het laatste optreden van de leden van het label was waarschijnlijk tijdens één van de vele freestyle sessies in de HBO soos te Nijmegen. Omdat het label een zogenaamd los-vastverband had zijn er geen specifieke groepen te benoemen; hooguit het 'Vreemdelingen Legioen' en 'F6.' De laatste heeft diverse malen opgetreden als in de formatie met Moris, Ruys en Ketama. Het label werd officieel in 2006 opgeheven.

Taken en activiteiten

Uitbrengen van rap / hiphop muziek

Organisatie

Het label was officieel een eenmanszaak op naam van Peter Paul Kleinlooh te Nijmege. Deshalve bevond het label zich op verschillende adressen in Nijmegen.

Medewerkers / rappers / beatcreators: Muiter van de Bounty, Ketama, Meneer Ruys, Moris, Eva van Ginhoven, Aal, Vino, Roddels, Fritz Bomb, Petrov, Gijs, Jelle Dom, Jeroen (Sergeant) v.d. Putte, Wim van Stiphout, Nemon, Nikolai (Daddy Nikes).

Locatie

1996-2006:Nijmegen

Bronnen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Robert Spanings. (2021)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden