header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Technische School Jonkerbosch

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Startpagina Voortgezet onderwijs
Algemene gegevens
Naam : Technische School Jonkerbosch
Andere naam (namen):
  • R.K. Vakschool St.Jozef voor L.T.O.
  • Katholieke Technische School Sint Jozef

Bestaansperiode: 1958 - 2007
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief

Vindplaats archief:

Het archief van deze organisatie is nog niet ondergebracht in het Regionaal Archief Nijmegen

Algemene context

In de jaren vijftig van de 20ste eeuw ontstonden als onderdeel van het ambachtsonderwijs speciale (afdelingen van) scholen voor individueel technisch onderwijs (ito) voor zwakbegaafde leerlingen.

Geschiedenis

De Sint Jozefschool voor individueel technisch onderwijs ontstond in 1955 als onderdeel van de R.K. school voor ambacht en techniek Dr. Poels. In feite ging het hier om de bekostiging van de onderwijs- en opvangactiviteiten van het Broeders van Liefde van het pensionaat Jonkerbosch. De afdeling werd in 1958 zelfstandig. In 1967 betrok de school een nieuw gebouw aan de Hatertseweg. Eind jaren 80 werd de naam van de school veranderd in Technische School Jonkerbosch. Technische School Jonkerbosch maakte in 2007 deel uit van de fusie, die leidde tot de vorming van het Mondial College. Vlak daarna, in 2008, ging de school echter op in het nieuwe Flexcollege Nijmegen. Dit Flexcollege Nijmegen is een voorziening die uitvalleerlingen uit Nijmegen en omgeving van 12 tot 23 jaar een nieuwe kans biedt om hun schooldiploma te halen. Het Flexcollege bevindt zich op diverse locaties en biedt passend onderwijs van vmbo tot en met vwo.

Organisatie

Tot 1971 viel de Sint Jozefschool onder het bestuur van R.K. scholen voor ambacht en techniek Dr. Poels en daarna tot 1988 onder haar opvolger de R.K. Stichting voor Voortgezet Onderwijs in Nijmegen en omgeving. Na een tussenpoos ging de Technische School Jonkerbosch in 2002 met 6 andere scholen deel uitmaken van de Alliantie Voortgezet Onderwijs voor Nijmegen en het Land van Maas en Waal, totdat zij in 2007 opging in de fusie, die leidde tot de vorming van het Mondial College. In 2008 ging Jonkerbosch op in het Flexcollege Nijmegen. Dit Flexcollege is opgericht voor risicoleerlingen van 12 tot 23 jaar, die in het reguliere voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (tijdelijk) geen passende vormen van onderwijs en begeleiding kunnen krijgen. In 2013 eindigde ook de betrokkenheid van Mondial bij dit Flexcollege.

Locatie

1955-1967:Nijmegen Oude Mollenhutseweg 21

1967-2008:Nijmegen Hatertseweg 400 locatie in googlemaps

1967-2008:Nijmegen Krekelstraat 8 locatie in googlemaps

Bronnen

  • Archief 1182: Stichting Katholiek Onderwijs Hatert- Dukenburg te Nijmegen 1960-1985.
  • Archief 1228: R.K. Stichting voor voortgezet onderwijs in Nijmegen en omgeving 1963-1993.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Willem Poelhekke. (2017)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden