Traianusbeeld en bloemenklok

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Traianusbeeld en bloemenklok
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Keizer Traianusplein


Het beeld van Traianus, de ‘optimus princeps’ der Romeinen, stichter van de stad Nijmegen, is van de hand van de beeldhouwers Charles Hammes en Ed van Teeseling. Het beeld, werd in 1956 geschonken aan de stad door de Vereniging tot verfraaiing van Nijmegen en het Schependom. Deze vereniging, opgericht in 1878, heeft meer schenkingen op haar naam staan. Zo schonk zij in 1964 de Bloemenklok op het Keizer Traianusplein.

Het beeld vond een plaats in de onmiddellijke nabijheid van de plaats waar ooit het Romeinse Tiende Legioen zijn legerplaats had, op het Keizer Lodewijkplein, dat toen de naam Keizer Traianusplein kreeg. De Romeinse Spanjaard Marcus Ulpius Traianus vergunde de toenmalige nederzetting zich met zijn familienaam te sieren en zich Ulpia Noviomagus Batavorum (Nieuwe Ulpische Markt in het land van de Bataven) te noemen. Ulpia verwijst naar de familienaam van Marcus Ulpius Traianus, de keizer die Nijmegen rond het jaar 100 het stadsrecht en het marktrecht gaf. Van de Romeinse naam Noviomagus is de huidige naam Nijmegen afgeleid.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 591-040 (1973).


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...